A crisis is a terrible thing to waste

Foto:Hannele Saarinen

A CRISIS IS A TERRIBLE THING TO WASTE

Rubriken är ett uttryck jag fick med mig från den kurs jag nyligen avslutat i säkerhet, krisberedskap och sårbarhetsanalys.

Jag trallade mig ganska lugnt in i den här krisen som nu råder, positivt lagd och tacksam för det tänkte jag när nyhetsrubriker fladdrade förbi i mina flöden i sociala kanaler och jag själv kände att det inte var anledning till panik men jag kände också ganska omgående att det var nu jag behövde skydda mig från just paniken utan att nonchalera den kris vi står mitt i. 

Jag är bara människa och oerhört mottaglig för det mesta och har därför sedan 2013 inte haft en nyhetsapp då ett konstant nyhetsintag av negativa nyheter kryper innanför mitt skinn och jag blir lätt överväldigad och slutar då agera rationellt och rädslor får då stå till grund för mina beslut. 

Nyheterna landar oundvikligt även hos mig, det är ofrånkomligt om man har sociala medier eller kontakt med andra människor, tror inte jag missat en stor nyhet sedan jag blev ”nyhetsfri” om än att jag fått reda på den i fikarummet och inte är först av alla att veta den så kommer den garanterat landa hos även mig och DÅ kan jag VÄLJA vad jag ska göra med den informationen och om jag vill veta mer om den. 

Jag kan välja när jag är redo att ta reda på mer och vart. Nu förespråkar jag absolut inget strutsbeteende här utan att ta ansvar för vad du själv klarar av så du kan fortsätta fungera rationellt. Därmed har jag lusläst mångt och mycket på myndighetssidor och ett antal nyhetsartiklar för att sedan återgå till vad som gör mig mest gott, undvika ett överflöd av irrelevant information som matar mina rädslor.

En kris kan vara ett tillfälle att lära dig mer om dig själv, öka din självkännedom, försök att zooma ut och skaffa dig ett helikopterperspektiv över dina beteenden och beslut i denna sårbara stund. Känn och reflektera.

I kris och då vi drabbas av panik har vi inte tillgång till hela hjärnan, den främre delen kallad frontalloben ”stängs ner”, där vi normalt sett planerar för framtiden, behärskar våra impulser, får överblick och perspektiv, för att gå primitivt in i överlevarhjärnan vilket förklarar många panikartade beslut människor kanske tar utifrån att just vara i ett rädslostyrt tillstånd, som bekant kan vara fly, fäkta eller frysa vilket i vårt moderna samhälle kanske kan översättas till förneka, döma och tappa handlingskraft ?

Jag har en önskan om att vara modig och att ta beslut som inte präglas av rädsla, det har nämligen styrt mitt tidigare liv allt för ofta och då inte till någon positiv riktning.

Jag har också varit modig nog att ta små steg att lära känna mig själv bättre vilket har gjort att jag hela tiden blir bättre på att förstå vad jag behöver så att jag kan fungera på bästa möjliga sätt och ge mig de bästa förutsättningarna.

Det är ett ständigt pågående arbete som inte tar slut och just nu så kan man säga att den här krisen är som ett ultimat prov på den självkännedom jag hittills idag tillfört mig och en möjlighet att tillföra fler verktyg i verktygslådan.

Rädslan finns alltid inom räckhåll för att hindra mig att växa så för att begränsa rädslan och inte mig själv och den jag vill vara behöver jag omfamna den så vi kan bli modiga tillsammans. Det är ok att vara rädd.

Jag tror att det är i dina kriser och sårbara stunder du växer som mest men det krävs tålamod. Mod att tåla!

Det du fokuserar på växer, fokusera på det DU KAN göra utifrån de förutsättningar DU HAR så kommer du att komma ur den här utmaningen, lite modigare, lite mer DU.

Jag tror på dig! 

A crisis is a terrible thing to waste – En kris är en fruktansvärd sak att slösa

Kärlek & ljus, Sabina

© Copyright Inget är omöjligt AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *