Hur många gånger får en människa falla?

Foto: Hannele Saarinen

Jag var på teaterföreställningen ”Fallfrukt” på Riksteatern i fredags med och av Monica Wilderoth och den lämnade minst sagt avtryck och tankarna har sen dess flutit omkring just den frågan, hur många gånger får man falla?

Tankar kring alla de gånger jag fallit rakt ner i det svarta slukhålet och sippat efter andan, inte orkat, inte velat.

Att ge upp och släppa taget om livet har varit ett alternativ som legat mig nära, den där gången på bergsklippan som åttaåring eller den med rakbladet i handen som fjortonåring och den där gången lugnet infann sig efter tabletterna jag blandade med alkohol som sextonåring.

-Ytterligare ett självmordsförsök sa läkaren och psykologen när jag vaknade upp på Södersjukhuset två dagar efter min 16 årsdag.

Allt jag ville var att få lugn och ro, slippa skammen över allt som var jag och över allt jag inte förmådde att vara.

-Sabina har så höga krav på sig själv i skolan säger pappa till läkaren och psykologen i väntan på en placering på ungdomshem och undgår självklart att berätta att han utsatt sitt barn för sexuella övergrepp genom åren och är gravt alkoholiserad.

Jag tänkte såklart att han nog hade rätt, för vid det laget trodde jag att allt jag mindes var galenskap och inget annat. Det var mig det var fel på.

Det skulle ta ytterligare ett år innan jag för första gången försökte resa mig från skammen och sa;

-Pappa, det var du.

Sen dess har jag fallit precis så många gånger som jag behövt och fortsätter att göra.

I fallet tycks jag hitta ytterligare en bit av mig själv och jag reser mig med än mer kraft än innan.

Jag går sönder och läker på samma gång.

Svaret är alltså, du får falla precis så många gånger du behöver!

Men vad behöver du för att resa dig igen?  Jag önskar du gav dig det.

Kärlek & Ljus, Sabina

© Copyright Inget är omöjligt AB

2 reaktioner på “Hur många gånger får en människa falla?

  1. All kärlek till dig. När föräldrar beter sig som svin mot sina barn som de ska ta hand om är det största sveket. Då behöver andra vuxna träda in i stället för att abdikera. Det är fint att du berättar det ger kraft till fler att berätta och be om hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *